Na borůvky jsem chodila už jako malinká. Nepamatuji si to, ale fotku mají naši schovanou. Asi jsem jich tenkrát víc snědla než nasbírala, ale do lesa na borůvky chodím ráda dodnes. O to víc, když teď vím, jak jsou právě borůvky prospěšné pro náš mozek.
Obsahují antioxidanty, které chrání buňky před tzv. oxidačním stresem. Pomáhají odstraňovat odpadní látky, které při oxidaci vznikají. Tím pomáhají tomu, aby se buňky nepoškozovaly a všechny kognitivní funkce včetně paměti fungovaly co nejlépe.
Borůvky jsou známé i tím, že vylepšují komunikaci mezi neurony. Aktivují totiž tzv. neurotransmitery, které slouží k přenášení vzruchů. Prostě laicky česky si potom mozkové buňky mezi sebou lépe pokecají. A to my chceme, že ano? Tak pojďme borůvky jíst.
Samozřejmě, že nejlepší jsou čerstvé, hned utržené z keříčku v lese. Ale když budete trpěliví a třeba konvičku si přinesete z lesa i domů, můžete vyzkoušet některý z jednoduchých receptů, ve kterých si na čerstvých borůvkách taky pochutnáte:
Borůvky jen tak zamíchané s trochou moučkového cukru – to je moje vzpomínka na dětství.
Borůvky se zakysanou smetanou – to už je zdravější varianta, na chuť zakysance jsem přišla až před několika lety.
Borůvky v jogurtu – já si je přisypávám do jogurtu s müsli, fakt mňamka a ranní nakopávač.
Borůvková limonáda – další varianta dnes oblíbených domácích limonád. Stačí borůvky ve sklenici rozmačkat, přidat vodu a led a je hotovo. Podle chuti můžete ještě doplnit cukrem nebo medem, bazalkou, limetkou…
Borůvkový koktejl – přiznám se, ten já moc nemusím, ale zbytek rodiny mléko může. Rozmixujete borůvky s mlékem a cukrem a můžete hned popíjet.
Když borůvky zamrazíte, nejenže je máte k dispozici po celý další rok – když tedy máte dostatečnou zásobu, ale můžete si z nich udělat rychlou zmrzlinu, jakou nám udělala při poslední návštěvě manželovo mamka:
Mražené borůvky rozmixujete se sladkou nejlépe 33% smetanou, případně dosladíte. Hotovo. To byl fofr, co?
Nakonec vám prozradím ještě jeden recept. Je to sice pečený koláč, takže borůvky vysokou teplotou mohou poztrácet nějaké ty živiny, ale ať přineseme z lesa i to sebemenší množství borůvek, tak borůvkový koláč je vždy jasná volba.
Borůvkový koláč z drobenky:
V míse ze 2 hrnků polohrubé mouky, 1 hrnku cukru a ½ másla nebo hery uděláte drobenku. 1 hrnek odeberete a do ostatního přidáte ¾ prášku do pečiva, 2 vejce a 1 hrnek mléka.
Z toho uděláte těsto, které vylijete na vymazaný a vysypaný pekáč. Posypete borůvkami a pak zbylým hrnkem drobenky. Pečete ve vyhřáté troubě. Teplotu a čas přizpůsobíte své troubě, já peču většinou na 180 stupňů cca 20 minut.
Pak už jen nechat vychladit a můžete koštovat.
Tak jakým borůvkovým receptem začnete?
Jestli chcete kromě jedení borůvek pro váš mozek a hlavně vaši paměť udělat ještě něco navíc, tak se podívejte na tento odkaz, ve kterém najdete 3 nejdůležitější informace, které byste měli vědět, abyste přestali zapomínat >>>